- Goreng 4 biji telur (deep fried).
- Jadikan crispy (jangan terbalikkan).
SAMBAL
Bahan
- Bawang putih (5 ulas)
- Bawang merah (1 biji)
- Cili padi merah (5 biji)
- Cili padi hijau (5 biji)
- Serai (1 batang)
- Sos tiram
- Sos ikan
- Kicap manis
- Garam
- Gula
- Perasa (Ajinomoto)
Cara-cara
- Kisar bawang putih, bawang merah, cili padi merah, cili padi hijau.
- Tumiskan bahan kisar tadi bersama 1 batang serai.
- Tambahkan 1 sudu sos tiram dan 1 sudu sos ikan
- Tambahkan 1/2 sudu kicap manis
- Tambahkan sedikit garam, gula dan perasa.
Gaulkan hingga rata dan hidangkan bersama telur mata.
No comments:
Post a Comment